Chińska recepta na zdrowie

Dietetycy z Chin zapewniają, że jedzenie odpowiednich zestawów owoców i warzyw na surowo zapewnia długowieczność i urodę na długie lata. Najzdrowsze są czereśnie, granaty, marchew, oliwki, ogórek, winogrona, morele oraz grapefruit

Chiny
Chiny123RF/PICSEL
Chińska kuchnia jest bardzo zdrowa
Chińska kuchnia jest bardzo zdrowa123RF/PICSEL

Ta szczęśliwa "ósemka" - a w Chinach "8" to liczba szczęśliwa - zapewnia zachowanie na długie lata zarówno świetnej formy, jak też zdrowia i urody. Chińscy dietetycy zalecają jedzenie wymienionych owoców i warzyw w dowolnej ilości, ale po głównym posiłku.

Zdaniem Chińczyków czereśnie to owoc powstrzymujący starzenie się organizmu ze względu na dużą zawartość witaminy C. Sok z czereśni jest bardzo często stosowany w kosmetyce do pielęgnacji skóry - wybiela skórę i nadaje jej jędrność.

Granaty regulują ciśnienie krwi i zawierają wiele antyutleniaczy. W skład ich soku wchodzi również kwas elagowy, który uważany jest za silnie działającą substancję antyrakową, wspiera układ immunologiczny i zabezpiecza przed działaniem promieni UV.

Marchew nazywana jest pożywką dla skóry, ponieważ zawiera bardzo dużo pektyny, która pomaga skórze wydalić toksyny. Beta-karoteny znajdujące się w tym warzywie są naturalnym antyutleniaczem i zapobiegają odkładaniu się złogów melaniny. Znajduje się w niej również dużo witaminy E, będącej odżywką dla skóry.

Oliwki od antycznych czasów były uważane za symbol życia i zdrowia. Zarówno liście drzewa oliwnego jak i owoce zawierają dużą ilości antyutleniaczy. Z tego względu zarówno oliwa jak i wyciąg z liści znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry. Ostatnio bardzo modne jest mydło kastylijskie do mycia twarzy, w którego skład wchodzi duża ilość oliwy.

Ogórki zawierają wiele składników odżywczych oraz mają działanie odświeżające. Poza tym z ich soku robi się wiele rodzajów toników, odżywiających i łagodzących skórę. Bardzo dobrze stosować je po oparzeniach słonecznych. 10-minutowa maseczka ze świeżych ogórków przynosi wielką ulgę.

W winogronach jest bardzo dużo polifenoli, które są silnymi antyutleniaczami. Mają one również własności blokowania swobodnej proliferacji genów, przez co skutecznie opóźniają starzenie komórek. Kwasy cytrynowy i taninowy znajdujące się w soku winogron uważane są za odżywki dla skóry. Z pestek natomiast przygotowuje się ekstrakt zapobiegający zmarszczkom.

Morele są bogate w witaminę E i C, przez co zjedzenie tych owoców nadaje skórze jędrność i gładkość. W chińskiej kuchni często morele bywają łączone z mielonymi migdałami, co jest idealna mieszanką zdrowotną, działającą zarówno antyrakowo, jak i odżywczo na skórę.

Wyciąg z grejpfrutów jest często używany do maseczek czyszczących i innych kosmetyków do twarzy, a podobne do nich pamelo działają kojąco na system nerwowy.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas