Jak historia kształtuje nasze wigilijne menu?

Skąd wzięła się tradycja poszczenia w Wigilię?
Skąd wzięła się tradycja poszczenia w Wigilię?123RF/PICSEL

Kilkanaście dni świętowania bez choinki

Przystrajanie choinek zaczerpnęliśmy od Niemców w XIX w.123RF/PICSEL

Jakie potrawy jadano dawniej podczas Wigilii i Bożego Narodzenia?

Barszcz wigilijny123RF/PICSEL
W łódzkim środowisku robotniczym zwyczajowo podawano kaszę jaglaną, prażoną z masłem (czasem też z rodzynkami, były to tzw. jagły), której trzeba było zjeść dużo, żeby zapewnić sobie pomyślność na przyszły rok. Do tego jadano śledzie smażone (później też w oleju), a do picia podawano zwykle kompot z suszonych śliwek i gruszek.
Dr Orszulak-Dudkowska
Kutia lub kluski z makiem (na zdjęciu) często gości na polskich stołachMarek Lasyk/REPORTER East News

Magia Bożego Narodzenia w kulturze chłopów

Jeszcze na początku XX w. zostawiano po kolacji wigilijnej jedzenie na stole. Wierzono, że gdy domownicy pójdą spać, wtedy dusze przodków przyjdą i się posilą. Usatysfakcjonowane będą wspierały domowników, m.in. chroniąc ich dobytek.
Tłumaczy prof. Tymochowicz

Wigilia na bogato

Warto też wspomnieć, że dawniej, kiedy w rodzinie chłopskiej panowała bieda, na kolację wigilijną mogło być też jedzone tylko jedno danie – na przykład kapusta i ziemniaki, podawane w jednej misce.
Przypomina dr Orszulak-Dudkowska
Historia karpia na wigilijnym stole to nie tylko PRL123RF/PICSEL

Co z dawnych czasów przetrwało do dziś?

Dzisiaj często mamy do czynienia z łączeniem w jednej rodzinie różnych tradycji regionalnych i wówczas przyrządza się na przykład dwie zupy – grzybową i barszcz, pierogi z różnym farszem. Niektóre potrawy regionalne upowszechniły się także w innych częściach Polski, tak dzieje się na przykład z kutią, charakterystyczną dla regionów wschodnich, która funkcjonuje obecnie jako wigilijny deser w różnych odsłonach, ale zawsze bazą pozostaje mak i miód, coraz rzadziej jednak łączony z pszenicą. W niektórych domach podczas Wigilii podaje się też dania z zupełnie innych kuchni narodowych, na przykład różne wariacje na temat sushi, ale wciąż jest to kolacja bezmięsna, zazwyczaj mocno jednak nawiązująca do polskiej tradycji.
Dr Katarzyna Orszulak-Dudkowska
Od akrylu po sztuczną inteligencję – jak technologia kształtuje sztukęmateriały promocyjne