Naukowcy potwierdzają, że migrena i poziom cukru we krwi są ze sobą związane genetycznie
Badacze odnaleźli konkretny związek genetyczny, którego dalsza analiza może stworzyć nowy obszar opracowywania terapii dla wyniszczających zaburzeń.

Specjaliści szacują, że migrena dotyka ponad 10 proc. światowej populacji, z czego około trzy razy bardziej jest ona rozpowszechniona u kobiet. W Polsce na tę przypadłość cierpi ponad 8 mln osób, lecz większość zataja chorobę.
Jak powiedział prof. Dale Nyholt z QUT Centre for Genomic and Personalised Health z Australii: - Już w 1935 roku migrena została opisana jako "glikemiczny ból głowy". Cechy glikemiczne, takie jak insulinooporność, hiperinsulinemia (zbyt dużo insuliny), hipoglikemia (niski poziom cukru we krwi) i cukrzyca typu 2 są związane z migreną i bólem głowy.
Odnalezienie związku genetycznego między migreną a poziomem cukru we krwi zostało dokonane przez naukowców z australijskiego Queensland University of Technology. Badacze przeanalizowali genomy tysięcy pacjentów, którzy cierpieli na migrenę. Ponadto przeprowadzili analizy cech krzyżowych, by zidentyfikować pokrywające się regiony genomowe i geny, a następnie przetestowali odkryte zależności.
- Spośród dziewięciu cech glikemicznych, którym się przyjrzeliśmy, znaleźliśmy istotną korelację genetyczną dla insuliny na czczo (poziom insuliny we krwi) i hemoglobiny glikowanej zarówno z migreną, jak i bólem głowy, podczas gdy dwugodzinny poziom glukozy był genetycznie skorelowany tylko z migreną. Znaleźliśmy również regiony, w których występują genetyczne czynniki ryzyka, wspólne dla migreny i insuliny na czczo, glukozy na czczo i hemoglobiny glikowanej, a dla bólu głowy wspólne regiony z glukozą, insuliną na czczo, hemoglobiną glikowaną i proinsuliną na czczo - powiedział Rafiqul Islam z QUT.
Jak twierdzą naukowcy, zarejestrowanie genetycznego nakładania się jest znaczącym krokiem naprzód, by w pełni zrozumieć zasady i procesy powstawania migreny i związane z nią cechy glikemii. Otwiera to możliwości opracowania nowych terapii medycznych pozwalających na skuteczniejszą walkę z tymi przypadłościami.
- Identyfikując korelacje genetyczne oraz wspólne geny w naszych analizach, wywnioskowaliśmy istnienie związku przyczynowego, a tym samym potwierdziliśmy i poprawiliśmy zrozumienie związku między migreną, bólem głowy i cechami glikemii - powiedział Nyholt.
Z kolei jak dodaje Rafqul Islam: - Nasze odkrycia dostarczają możliwości opracowania nowych strategii leczenia w celu kontrolowania cech glikemii u pacjentów z migreną i bólami głowy, w szczególności zwiększania poziomu proinsuliny na czczo w celu ochrony przed bólem głowy -. Naukowcy twierdzą, że wyniki badań są "bardzo miłą wiadomością dla milionów osób na całym świecie". Badania zostały opublikowane w Human Genetics.