Ta żywność zwiększa ryzyko raka płuc. Unikaj jej jak ognia
Nowe badania wykazują, że spożywanie żywności ultraprzetworzonej wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowania na raka płuc, niezależnie od palenia papierosów. Naukowcy sugerują, że dodatki chemiczne i niska jakość składników odżywczych obecnych w takich produktach mogą sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych i rozwojowi choroby.

Żywność ultraprzetworzona sieje spustoszenie w naszym organizmie, przez nią wzrasta ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości, a teraz wiemy, że także raka płuc.
Co zawiera w sobie żywność wysoko przetworzona?
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) żywność ultraprzetworzona często zawiera składniki nieużywane w kuchni, a także dodawane są do niej produkty, dzięki którym jest bardziej smaczna lub atrakcyjna wizualnie.
To właśnie te składniki, występujące m.in. w napojach gazowanych, chipsach czy zupkach typu instant, są dla nas szkodliwe. Konserwanty, sztuczne barwniki, emulgatory, a także cukier, sól i tłuszcze sprawiają, że jedzenie wydaje się bardziej przyciągające, lecz także niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Duże badanie pokazuje, jak szkodliwa jest żywność ultraprzetworzona
Przeprowadzono nowe obserwacje, które badały związek spożywania ultraprzetworzonej żywności i raka płuc. Okazało się, że osoby spożywające więcej niezdrowego jedzenia miały o 41 proc. większe prawdopodobieństwo zdiagnozowania raka płuc niż osoby, które spożywały jej najmniej. Wyniki te są zgodne nawet po uwzględnieniu innych czynników, takich jak palenie papierosów.
W badaniu przeanalizowano dane ponad 100 000 osób, które musiały wypełnić ankietę dotyczącą ich nawyków żywieniowych. Następnie porównano je z dokumentacją medyczną. Naukowcy zauważyli, że przeciętnie ludzie spożywali niemal trzy porcje wysoko przetworzonej żywności. Najczęściej były to wędliny, napoje dietetyczne lub zawierające kofeinę.
Chociaż badanie miało charakter obserwacyjny i nie można definitywnie udowodnić, że dany rodzaj żywności powoduje raka płuc, ale z pewnością istnieje taki związek.
Rak płuc w większości dotyka palaczy. Czynnych i biernych
Co roku w Polsce diagnozuje się około 22 tysięcy nowych przypadków, w 90 proc. w wyniku palenia tytoniu - zarówno czynnego, jak i biernego (przebywanie w towarzystwie osób, które palą). Nie jest to jednak jedyna przyczyna raka. Autorzy stwierdzili, że u osób spożywających duże ilości wysoko przetworzonej żywności ryzyko raka płuc było większe.
Głównym szlakiem rozwoju raka jest stan zapalny, który może być wywoływany przez niższą jakość diety - większe spożycie tłuszczów nasyconych, substancji chemicznych, soli i cukru, zawartych w żywności ultraprzetworzonej. Dodatki do produktów wysoko przetworzonych mogą zawierać substancje rakotwórcze, powstające w procesie przetwarzania, a chemikalia użyte do opakowania artykułów spożywczych często zawierają szkodliwe substancje.
Eksperci przekonują, aby sięgać po zdrowe wybory żywieniowe i zamieniać złe nawyki na dobre. Zalecają czytać etykiety produktów spożywczych i unikać tych długich - jest większe prawdopodobieństwo, że będą zawierać dodatki, konserwanty i sztuczne aromaty.