Nie każda witamina D jest pożyteczna. Zaskakujące wyniki badań
Najnowsze badania wykazały istotne różnice między dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma niewielki wpływ na zdrowie człowieka. Naukowcy wykazali, że witamina D3 może równoważyć działanie układu odpornościowego, pomagając we wzmocnieniu ochrony przed infekcjami wirusowymi, np. SARS-CoV-2.
Naukowcy z brytyjskich University of Surrey i University of Brighton zbadali wpływ suplementów witaminy D - D2 i D3 - przyjmowanych codziennie przez okres 12 tygodni na aktywność genów u ludzi. Wbrew powszechnie panującym opiniom, okazało się, że oba rodzaje witaminy D nie mają takiego samego wpływu na organizm człowieka. Witamina D3 ma modyfikujący wpływ na układ odpornościowy, który może wzmocnić organizm przed chorobami wirusowymi i bakteryjnymi.
- Wykazaliśmy, że witamina D3 stymuluje system sygnalizacji interferonu typu I w organizmie - kluczową część układu odpornościowego, która zapewnia pierwszą linię obrony przed bakteriami i wirusami. W związku z tym prawidłowy poziom witaminy D3 może pomóc w zapobieganiu przedostawania się wirusów i bakterii do organizmu. Nasze badanie sugeruje, że ważne jest, aby ludzie przyjmowali suplementy z witaminą D3 lub odpowiednio wzbogaconą żywność, szczególnie w miesiącach zimowych - powiedział prof. Colin Smith z University of Surrey.
Chociaż niektóre produkty spożywcze są bogate w witaminę D (np. płatki śniadaniowe, jogurty i chleb), niewiele z nich naturalnie zawiera tę witaminę. Witamina D3 jest naturalnie wytwarzana w skórze pod wpływem światła słonecznego lub sztucznego promieniowania UV, natomiast niektóre rośliny i grzyby wytwarzają witaminę D2.
U wielu osób jest niewystarczający poziom witaminy D3, ponieważ mieszkają w miejscach, gdzie światło słoneczne jest ograniczone w zimie, jak np. w Wielkiej Brytanii. Pandemia COVID-19 również ograniczyła naturalną ekspozycję ludzi na Słońce, ponieważ spędzają oni więcej czasu w swoich domach.