Polacy opracowali wyjątkowy napój. Użyli do tego nietypowych jabłek
Badacze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wzięli na warsztat nietypowe jabłka czerwonomiąższowe, które pochodzą z nowego klonu hodowlanego jabłoni JB. Został on wyhodowany przez prof. dr hab. Andrzeja Przybyłę w Sadzie Doświadczalnym w Wilanowie. W wyniku analizy potencjału jabłek naukowcy opracowali nietuzinkowy napój.
Z inicjatywy Koła Naukowego Ogrodników - Sekcji Winoogrodników i Enologów, realizowanej wspólnie ze studentami, doktorantami i pracownikami naukowymi Instytutu Nauk o Żywności, badacze z SGGW opracowali napój, który ma promować w przyszłości uczelnię. To cydr o wyjątkowej barwie, która wynika z zastosowania nietypowych jabłek.
Polscy badacze z nową recepturą
Studenci przeprowadzili szereg eksperymentów, dzięki czemu opracowali recepturę na nowy rzemieślniczy cydr, do wytworzenia którego użyto jabłek czerwonomiąższowych z Sadu Doświadczalnego w Wilanowie. Inicjatywa dostała nazwę "Od sadu do stołu - cydrowa innowacja SGGW".
- W ramach projektu młodzi naukowcy skupili się na ocenie potencjału jabłek czerwonomiąższowych pochodzących z nowego klonu hodowlanego jabłoni JB wyhodowanego przez prof. dr. hab. Andrzeja Przybyłę, w Sadzie Doświadczalnym w Wilanowie. Otrzymano nastaw, który wykorzystano do produkcji cydru o wyjątkowej jakości sensorycznej - czytamy w komunikacie SGGW.
To ciekawe doświadczenie, tym bardziej że według serwisu Dietetycy "w Polsce i innych krajach nadbałtyckich preferowane są jabłka jesienne i wczesnozimowe, takie jak: "Antonówka", "Słowianka" oraz "Reneta". Obecnie najczęściej wykorzystuje się jabłka deserowe, a cydry przemysłowe produkowane są z koncentratu soku jabłkowego, dzięki temu można je wytwarzać cały rok, a nie tylko w sezonie", więc trunek z czerwonomiąższowych jabłek jest prawdziwą nowością.
Uczelniany cydr z Polski
Badacze dążą do tego, aby wyprodukować wysokiej jakości cydr i wykorzystać go do promowania uczelni. Trunek ma wyjątkowy kolor, który uzyskano dzięki wykorzystaniu szkarłatno-karminowych owoców klonu JB. "To wzbudza dodatkowe zainteresowanie wśród koneserów cydru", podaje uczelnia.
Jak podkreśla Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, inicjatywa wpisuje się w rozwój dwóch kluczowych dyscyplin - technologii żywności i żywienia oraz rolnictwa i ogrodnictwa.
Cydr z SGGW. Co dalej z napojem?
Uczelniany cydr został wysłany na dalsze leżakowanie. Jak zapewniają badacze, cydrowa innowacja będzie prezentowana podczas majowych "Dni Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego". Uczelnia już teraz zaprasza zainteresowanych na to wydarzenie.
Koneserzy cydru mogą przyjrzeć się pracom nad trunkiem na filmie przygotowanym przez uczelnię.
Opiekunami merytorycznymi projektu są dr hab. Edyta Lipińska z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Instytutu Nauk o Żywności oraz dr hab. Dawid Olewnicki z Katedry Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa, Instytutu Nauk Ogrodniczych.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 90 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!