Zagrożenie klimatyczne przez brazylijską wołowinę. Potrzebne zmiany
Badania wskazują, że brazylijski sektor wołowiny powoduje emisje gazów na poziomie, który poważnie zagraża klimatycznym celom. Do 2030 roku prognozowane emisje mogą przekroczyć dopuszczalne normy ponad dwukrotnie.

Badanie opublikowane w czasopiśmie "Environmental Science and Pollution Research" jasno wskazuje, że produkcja wołowiny w Brazylii w formie obecnej ponad dwukrotnie przekracza limit wymagany do osiągnięcia międzynarodowych celów środowiskowych.
Zespół badaczy z Federalnego Uniwersytetu Sao Paulo oszacował, że emisje gazów cieplarnianych związane z tym sektorem mogą sięgnąć od 0,42 do 0,63 gigaton ekwiwalentu CO2 do 2030 roku. To ponad dwukrotnie więcej niż przewiduje limit niezbędny do spełnienia zobowiązań klimatycznych wynikających z Porozumienia Paryskiego, który wynosi 0,26 gigaton.
Możliwe scenariusze emisji dwutlenku węgla
Naukowcy przeanalizowali scenariusze i skutki gospodarcze emisji CO2. Zastosowali m.in. wskaźnik społecznego kosztu emisji węgla, który pozwala oszacować finansowy wpływ emisji dwutlenku węgla na społeczeństwo. Uwzględnia on czynniki, takie jak straty w rolnictwie, koszty zdrowotne czy szkody spowodowane ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi.
Okazało się, że jeśli sektor produkcji wołowiny nie zredukuje emisji, kraj może ponieść koszty rzędu 42,6 miliarda dolarów do 2030 roku. Istnieje możliwość zmniejszenia ich do poziomu 18,8 miliarda, jeśli wdrożone zostaną strategie ograniczenia emisji.
- Nie chodzi o to, by mówić ludziom: jedzcie mniej mięsa. Ale ważne, aby rozpocząć dyskusję na temat tego, jak dziś wygląda jego produkcja - mówi pierwsza autorka artykułu Mariana Vieira da Costa. - Obecny model jest bowiem silnie związany z wylesianiem, wysokimi emisjami i brakiem zrównoważonych technologii. Tak nie osiągniemy naszych celów klimatycznych.
W jaki sposób produkcja wołowiny szkodzi?
Lasy są bezpośrednio zagrożone przez produkcję wołowiny w Brazylii. W latach 1985-2022 powierzchnia rolnicza w tym kraju zwiększyła się o 50%, osiągając 282,5 miliona hektarów, czyli jedną trzecią terytorium państwa. Aż 64% tych działań wynika z wycinki drzew pod pastwiska dla bydła. Zjawisko to dotyczy głównie Amazonii.
Aby przeciwdziałać emisji gazów z sektora wołowiny do poziomu zgodnego z celami klimatycznymi, Brazylia musiałaby znacząco zmniejszyć produkcję, ograniczając roczne spożycie wołowiny przez Brazylijczyków z 25-30 kg do 2-10 kg.
Eksperci apelują, że ograniczenie konsumpcji nie jest rozwiązaniem problemu - potrzeba jak najszybciej zmienić sposób produkcji.
W 2023 r. Brazylia osiągnęła rekordowy poziom eksportu wołowiny - 2,29 miliona ton. Dostarczała mięso do 157 innych krajów, co przyniosło jej ponad 10,5 miliarda dolarów.