Powstała dietetyczna czekolada
Firma Nestle ogłosiła przełom w produkcji czekolady. Szwajcarski gigant cukierniczy znalazł sposób, aby zmniejszyć ilość cukru wykorzystywanego w ich wyrobach czekoladowych aż o 40 proc.
Naukowcy ze Szwajcarii dokonali przełomowego odkrycia, które teraz zamierzają opatentować. Nowo opracowany cukier ma zmienioną strukturę, która rozpuszcza się znacznie szybciej. To oszukuje kubki smakowe, że coś jest słodsze, niż w rzeczywistości. Oznacza to, że do czekolady można dodać mniej cukru, bez utraty walorów smakowych tego produktu. W przeciwieństwie do napojów dietetycznych, odjęty cukier nie będzie zastępowany substancjami słodzącymi.
- To naprawdę przełomowe odkrycie inspirowane naturą. Ma ono potencjał do zmniejszenia całkowitej zawartości cukru nawet o 40 proc. w naszej cukierni. Nasi naukowcy odkryli zupełnie nowy sposób korzystania z tradycyjnej, naturalnej substancji - powiedział Stefan Catsicas z Nestle.
Zmniejszenie ilości cukru obecnego w produktach czekoladowych może mieć realne przełożenie na zdrowie milionów, jeżeli nie miliardów osób na całym świecie. Cukier jest przez wielu uczonych uznawany za główną przyczynę otyłości w świecie zachodnim.
O innowacyjnym, "dietetycznym" cukrze póki co nie wiadomo nic więcej. Producent obiecuje, że upubliczni więcej informacji w 2017 r., gdy proces patentowy zostanie zakończony. Pierwszych produktów czekoladowych z obniżoną zawartością cukru powinniśmy się spodziewać w 2018 r.