Powstała dietetyczna czekolada

​Firma Nestle ogłosiła przełom w produkcji czekolady. Szwajcarski gigant cukierniczy znalazł sposób, aby zmniejszyć ilość cukru wykorzystywanego w ich wyrobach czekoladowych aż o 40 proc.

Czy czekolada wkrótce będzie "zdrowsza"?
Czy czekolada wkrótce będzie "zdrowsza"?123RF/PICSEL

Naukowcy ze Szwajcarii dokonali przełomowego odkrycia, które teraz zamierzają opatentować. Nowo opracowany cukier ma zmienioną strukturę, która rozpuszcza się znacznie szybciej. To oszukuje kubki smakowe, że coś jest słodsze, niż w rzeczywistości. Oznacza to, że do czekolady można dodać mniej cukru, bez utraty walorów smakowych tego produktu. W przeciwieństwie do napojów dietetycznych, odjęty cukier nie będzie zastępowany substancjami słodzącymi.

- To naprawdę przełomowe odkrycie inspirowane naturą. Ma ono potencjał do zmniejszenia całkowitej zawartości cukru nawet o 40 proc. w naszej cukierni. Nasi naukowcy odkryli zupełnie nowy sposób korzystania z tradycyjnej, naturalnej substancji - powiedział Stefan Catsicas z Nestle.

Zmniejszenie ilości cukru obecnego w produktach czekoladowych może mieć realne przełożenie na zdrowie milionów, jeżeli nie miliardów osób na całym świecie. Cukier jest przez wielu uczonych uznawany za główną przyczynę otyłości w świecie zachodnim.

O innowacyjnym, "dietetycznym" cukrze póki co nie wiadomo nic więcej. Producent obiecuje, że upubliczni więcej informacji w 2017 r., gdy proces patentowy zostanie zakończony. Pierwszych produktów czekoladowych z obniżoną zawartością cukru powinniśmy się spodziewać w 2018 r.

Fitmania: Trening odchudzającyVideo Brothers
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas