Czy nabiał może zrujnować ci nocny odpoczynek? Nowe odkrycie naukowców
Niepokojące sny, gorsza regeneracja i częste wybudzenia mogą mieć źródło w nietolerancji laktozy, zwłaszcza gdy na kolację spożywany jest nabiał. Obserwacje kanadyjskich badaczy potwierdzają, że osoby z taką nietolerancją znacznie częściej zgłaszają problemy ze snem, które są pośrednio związane z reakcją organizmu na pokarmy.

Śnią ci się koszmary? Lubisz zjeść ser na kolację? To może się łączyć!
Nietolerancja laktozy a jakość snu
Najnowsze badanie naukowców z Kanady wykazało, że osoby regularnie zgłaszające koszmary senne i gorszą jakość snu, częściej miały nietolerancję laktozy. Badacze zastanawiają się, czy ma to ze sobą związek.
- Uzyskane przez nas wyniki potwierdziły wstępną hipotezę, że nietolerancja laktozy rzeczywiście może być czynnikiem predykcyjnym zaburzeń snu i koszmarów - powiedział współautor badania Ross Powell.
Nie jest to nowa teoria, jednak według Powella nigdy nie została należycie przebadana naukowo. Dekadę temu ten sam zespół zajmował się badaniem, w którym około 20 proc. uczestników zgłosiło dziwne sny związane ze spożywaniem określonych pokarmów, w szczególności produktów mlecznych.
Teraz naukowcy przebadali ponad tysiąc studentów w kontekście ich nawyków żywieniowych i snu. Około 40 proc. z nich było zdania, że niektóre pokarmy lub zbyt późno jedzone posiłki wpływają na ich sen, a 25 proc. uważało, że stosowana dieta pogarsza jakość ich snu. Chociaż tym razem tylko 5,5 proc. badanych narzekało na pokarmy w swoich snach, większość z nich obwiniała nabiał, pikantne potrawy i słodycze.
Naukowcy odkryli także, że osoby, które zadeklarowały swoją nietolerancję laktozy, jednak bez poparcia badaniami, miały poważniejsze koszmary senne i gorszą jakość snu.
Ciało w ciągłym czuwaniu
Jeśli osoba z nietolerancją laktozy zje nabiał, może to często objawiać się bólem brzucha i wzdęciami, a skutkiem tego jest wybudzanie w trakcie nocy i koszmary senne. Dzieje się tak, dlatego że organizm stara się utrzymać w stanie gotowości po spożyciu trucizny-nabiału na wypadek poważniejszej reakcji alergicznej.
Badacze chcą potwierdzić wyniki obserwacji w eksperymentach, w których wezmą udział ochotnicy z tą nietolerancją.
W Polsce nawet do 37 proc. dorosłych mierzy się z nietolerancją laktozy, jednak nie wszyscy po spożyciu nabiału czują się źle, chociaż u znacznej części objawia się to nieprzyjemnymi symptomami.