Oregano a nadciśnienie. Naturalna pomoc dla milionów Polaków
Dodanie oregano do codziennej diety może być prostym sposobem na wsparcie zdrowia układu krążenia, zwłaszcza u osób z nadciśnieniem. Przyprawa ta wyróżnia się dużą zawartością antyoksydantów, które pomagają chronić komórki organizmu i mogą obniżyć ciśnienie krwi.

Szacuje się, że w Polsce aż 1/3 dorosłej populacji kraju cierpi na nadciśnienie tętnicze, a wiele z nich nie zdaje sobie z tego sprawy. Utrzymywanie ciśnienia krwi pod kontrolą jest priorytetem dla nawet 12 milionów Polaków, a branie leków - niekiedy koniecznością. Aby pomóc swojemu organizmowi w naturalny sposób warto przyjrzeć się popularnemu ziołu, które każdy z nas ma w kuchni.
Oregano dobre na nadciśnienie
Okazuje się, że włączenie oregano do swojej regularnej diety może mieć dobry wpływ na utrzymanie zdrowego poziomu ciśnienie krwi. Dlaczego? Jest bogate w silne przeciwutleniacze, które wspierają ogólny stan zdrowia i zwalczają szkodliwe wolne rodniki, mogące powodować uszkodzenia komórkowe. Diety bogate w antyoksydanty powiązano z niższym ciśnieniem krwi u osób z podwyższonym poziomem.
Czy suplementy z oregano są konieczne?
Używanie świeżych lub suszonych liści oregano podczas przygotowania posiłków jest bezpieczne dla naszego zdrowia, jednak stosowanie słabo przebadanych suplementów może stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Najlepszym wyjściem z tej sytuacji jest stosowanie wyłącznie naturalnych liści oregano, aby uzyskać jak najwięcej potwierdzonych naukowo korzyści.
- Tradycyjnie oregano było stosowane w leczeniu alergii, wysokiego ciśnienia krwi, cukrzycy i infekcji dróg oddechowych. Chociaż badania na ludziach są ograniczone, oregano zawiera wiele silnych związków roślinnych, takich jak karwakrol, które wykazały potencjalne korzyści zdrowotne w badaniach na probówkach i zwierzętach - mówi ekspertka Melissa Azzaro.
Wiele kuchni ma w swoich przepisach oregano, m.in. kuchnia włoska, grecka, hiszpańska czy meksykańska, dlatego istnieje dużo sposobów na wykorzystanie go w diecie. Należy przy tym pamiętać, aby dodać przyprawę dopiero do gotowego dania, co pozwoli zachować jego właściwości i smak.
Możesz również zaparzyć lekką herbatkę ze świeżych lub suszonych liści oregano. Zalej je szklanką gotowanej wody i odstaw na 10-15 minut. Nie należy przekraczać czterech szklanek dziennie takiego naparu.
Dla kogo oregano nie będzie dobrą przyprawą?
Osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi powinny najpierw skonsultować się z lekarzem przed spożyciem oregano, ponieważ może ono zwiększać ryzyko krwawień. Jeśli masz uczulenie na inne rośliny z rodziny jasnotowatych, takich jak mięta czy szałwia, również powinieneś zachować ostrożność. Olejek z oregano należy stosować ostrożnie, ponieważ może powodować podrażnienia układu pokarmowego.