W Opolu ruszyła produkcja żywności medycznej. Najnowocześniejszy zakład Danone już działa
W Opolu uruchomiono najnowocześniejszy zakład Danone na świecie. Nowa fabryka Nutricia za 250 mln zł będzie produkować żywność medyczną eksportowaną do ponad 100 krajów.

W środę, 18 czerwca, w Opolu oficjalnie otwarto nowy zakład Nutricia, należący do grupy Danone. To największa i najnowocześniejsza inwestycja tej firmy w Polsce, a także jedyna tego typu fabryka Danone w Europie, specjalizująca się w produkcji żywności medycznej. Koszt budowy przekroczył 250 milionów złotych.
W uroczystości otwarcia udział wzięli m.in. Antoine de Saint-Affrique, prezes Danone, konsul generalny Francji Cedrick Peltier oraz Jerzy Starak - znany polski inwestor i przewodniczący rady nadzorczej Fundacji Nutricia. Informację o rozpoczęciu produkcji przekazał publicznie prezydent Opola Arkadiusz Wiśniewski, który podkreślił, że zakład jest nie tylko zaawansowany technologicznie, ale też kluczowy dla miasta i regionu.
- Inwestycja Danone ma ogromne znaczenie dla naszego miasta. Między innymi ze względu na innowacyjność i współpracę z uczelniami wyższymi - napisał Wiśniewski na Facebooku. Przypomniał również, że opolska fabryka zdobyła tytuł "Zakładu Przyszłości" na Światowym Forum Ekonomicznym w 2022 roku.
Jeszcze w latach 80. na terenie obecnego zakładu produkowano popularną kawę zbożową Inka - substytut prawdziwej kawy z czasów PRL. Dziś to miejsce symbolizuje zupełnie inny etap rozwoju miasta. Zakład zatrudnia ok. 800 osób, a jego linie produkcyjne są niemal całkowicie zautomatyzowane. Z Opola produkty trafiają do ponad 100 krajów świata, co czyni fabrykę jednym z kluczowych ogniw globalnej sieci Danone.
Żywność medyczna. Co to właściwie jest?
Nowy zakład będzie produkował tzw. żywność specjalistyczną, przeznaczoną m.in. dla osób po operacjach, pacjentów onkologicznych, seniorów z niedożywieniem, ale też dzieci z rzadkimi chorobami metabolicznymi. To właśnie te produkty, określane jako żywność medyczna, mogą stanowić jedyne źródło składników odżywczych dla osób, które nie mogą jeść tradycyjnie.
Żywność medyczna nie jest suplementem ani zwykłym mlekiem w proszku. To pełnowartościowe preparaty (płynne lub proszkowe) stosowane pod nadzorem lekarza. Ich receptury są opracowywane z precyzją farmaceutyczną. Jak pisałem w październiku 2024 r., dziś wiele takich produktów Polska musi importować, co wydłuża czas dostaw i zwiększa ich koszt. Nowa inwestycja Nutricia ma to zmienić.
Co więcej, produkcja w Opolu ma obejmować również zaawansowane formuły dla niemowląt i małych dzieci, w tym mleka początkowe i następne. To segment rynku, w którym Nutricia jest jednym z liderów, ale też obszar wymagający rygorystycznych norm jakości.