Zdrowe tłuszcze i błonnik. Sekrety orzechów przy odchudzaniu
Włączenie orzechów do codziennego jadłospisu może przynieść wiele korzyści podczas odchudzania. Nie tylko wspomagają one trawienie i zmniejszają ryzyko przewlekłych chorób, ale dzięki obecności białka i zdrowych tłuszczów na długo zapewniają uczucie sytości. Migdały, nerkowce, pistacje i orzechy włoskie to tylko niektóre z orzechów wpływających pozytywnie na mikrobiom i przemianę materii.

Chociaż orzechy są bogate w kalorie i tłuszcz, nie powinno się ich unikać podczas odchudzania. Badania wykazują, że osoby włączające do swojej diety orzechy doświadczają dużych korzyści zdrowotnych dla metabolizmu. Okazało się, że regularne jedzenie orzechów pomaga zachować mniejszy przyrost masy ciała i mniejsze ryzyko otyłości.
Dietetycy apelują, aby nie wykluczać orzechów ze swojej diety, nawet pomimo ich kaloryczności. Zawierają one bowiem białko i błonnik, które utrzymują uczucie sytości, a także są pełne zdrowych tłuszczów. Aby dobrze wykorzystać ich zalety, warto dobrać odpowiednią porcję dla siebie i nie przekraczać jej, aby nie przyswoić zbyt wielu kalorii, ale jednocześnie dostarczyć wszystkich składników odżywczych do organizmu.
Jaki orzech jest najlepszy na schudnięcie?
Każdy orzech jest świetnym produktem, pełnowartościowym i idealnie zapakowanym przez naturę - jednak jeśli chodzi o utratę wagi, migdały będą najlepszym wyborem.
Dlaczego są one tak dobre na schudnięcie? Przede wszystkim chodzi o wysoką zawartość błonnika. Jest to ważny składnik w większości diet, ponieważ pomaga utrzymać sytość przez dłuższy czas. Dzięki temu nie będziemy tak szybko głodni.
Dodatkowo wykazano, że produkty bogate w błonnik pomagają zmniejszać cząsteczki zapalne w organizmie. Szczególnie ich skórka zawiera przeciwutleniacze w większych ilościach, niż zakładano. Nadmierna masa ciała może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego, a migdały pomagają je ugasić.
Migdały poprawiają także metabolizm i funkcje trawienne. Mogą się nawet przyczyniać do zmniejszania ryzyka raka jelita grubego.
Jakie inne orzechy pomagają podczas redukcji wagi
Eksperci są zdania, że nie warto wykluczać białka ze swojej diety podczas odchudzania, ponieważ ciało potrzebuje go do ciągłej odbudowy i utrzymania kości, mięśni, komórek i tkanek. Białko wręcz poprawia cały proces odchudzania, ponieważ spowalnia proces trawienia, a zatem zapewnia na dłużej uczucie sytości. Orzechy są jego świetnym źródłem.
Szukając odpowiedniego orzecha dla siebie również pod kątem smaku i konsystencji, możemy wybierać spośród wielu rodzajów. Nerkowce, orzechy włoskie czy pistacje będą dobrym wyborem, ponieważ poprawiają stan zdrowia i wspomagają odchudzanie.
Szczególnie orzechy włoskie przy regularnym stosowaniu poprawiają zdrowie mikrobiomu, ponieważ polifenole zawarte w nich pomagają zmniejszać stan zapalny w organizmie.