Naturalny składnik diety może zmniejszyć ryzyko udaru nawet o 36 procent
Badanie przeprowadzone w Chinach wykazało, że umiarkowane spożycie cynku może skutecznie obniżyć ryzyko udaru mózgu. Wyniki sugerują, że optymalna dawka to od 6 do 9 mg dziennie, a zarówno niedobór, jak i nadmiar cynku mogą mieć negatywne skutki zdrowotne, zwłaszcza u osób narażonych na stres i niezdrowy tryb życia.

W Polsce co roku u ponad 90 tys. osób dochodzi do udaru mózgu. Aż 30 proc. z nich jest poniżej 65 roku życia. Przyczyną jest niezdrowy tryb życia i stres, jak oceniają eksperci.
Niektórym udarom można jednak zapobiec dzięki odpowiedniemu stylowi życia. Ważną rolę gra tu odpowiednia aktywność fizyczna, umiejętność radzenia sobie ze stresem, rezygnacja z palenia i ograniczenie alkoholu oraz soli w diecie.
Ponadto naukowcy z Chin zbadali związek między spożyciem cynku a ryzykiem udaru. W badaniu wzięły udział 2642 osoby ze średnim wiekiem 63 lat.
Czy cynk pomaga chronić przed udarem?
Badacze podzielili uczestników na cztery grupy w oparciu o ilość spożywanego cynku. Uwzględniono także czynniki, które mogły wpływać na ryzyko udaru, m.in. wiek, płeć, BMI czy historia palenia.
Okazało się, że osoby, które spożywały około 6 do 9 mg cynku dziennie, miały niższe ryzyko udaru o 36 proc., niż osoby spożywające mniej niż 6 mg cynku na dobę. Jednocześnie większe spożycie cynku niż 9 mg dziennie nie zapewniało większej ochrony, co sugeruje, że jeśli chodzi o spożycie cynku, kluczowy jest umiar.
Badanie ma pewne ograniczenia, ponieważ wszystkie dane zostały zgłoszone przez uczestników, w tym spożycie pokarmów, z których później naukowcy oszacowali ilość cynku w diecie. Przez to możliwe są błędy i niedokładności. Potrzeba dodatkowych badań, aby ustalić, czy niższe spożycie cynku zwiększa ryzyko udaru - na razie można wnioskować, że możliwy jest związek między spożyciem cynku a ryzykiem udaru.
Ile cynku powinno się spożywać w ciągu dnia?
Zaleca się kobietom spożywać cynk w dawce minimum 8 mg/dzień oraz 11 mg/dzień mężczyznom. Górna granica wynosi zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn 40 mg dziennie. Przekroczenie tej dawki może skutkować bólami głowy i żołądka.
Korzystne właściwości cynku
Cynk pozytywnie wpływa nie tylko na ryzyko udaru - osoby, które regularnie przyjmują zalecane dawki cynku, mogą cieszyć się wolniejszym starzeniem biologicznym, w porównaniu do osób zażywających zbyt małą lub zbyt dużą ilość.
Zauważono, że osoby nadużywające cynku (powyżej 40 mg dziennie) wykazały wzrost biologicznego starzenia się o 7 lat - dlatego należy pamiętać, aby nie przesadzać z ilością tego mikroelementu.
Jest on ważny w budowaniu odporności organizmu, uczestniczy w procesie wzrostu oraz gojenia się ran. Niezbędny jest także do prawidłowego rozwoju komórek i produkcji DNA, a występuje w wielu produktach spożywczych, m.in. w mięsie, owocach morza, nabiale, orzechach i nasionach. Nie trzeba go suplementować, jeśli odpowiednia dieta zapewnia jego odpowiednią ilość.