Mają nosa do wina. Szczury nauczyły się odróżniać poszczególne gatunki
Używanie języka opisowego i wyjaśnianie, jak coś smakuje albo pachnie, może być unikalną zdolnością człowieka, ale nie znaczy to, że inne zwierzęta nie są w stanie rozpoznawać różnych typów jedzenia i napojów. Odróżnianie poszczególnych gatunków wina sprawia trudność nawet ludziom, ale już niekoniecznie szczurom. Zwierzęta te potrafią nie tylko wyniuchać zagrożenie i ukryty gdzieś pokarm. Mają też nosa do dobrego wina.

Mimo że inteligencją nie dorównują ludziom, szczury podobnie jak wiele innych gatunków zwierząt mają lepiej rozwinięte zmysły. To przede wszystkim węch pozwala tym drobnym gryzoniom wychwytywać niuanse, które umykają ludziom. Okazuje się, że szczury mogą wykorzystać te zdolności do rozróżniania gatunków wina. Przed zbadanymi niedawno gryzoniami kariera sommeliera stoi otworem!
Szczury mają 3 razy więcej receptorów węchowych niż ludzie
W porównaniu do ludzi szczury mają dobry węch. Natura wyposażyła je w ok. 1200 funkcjonalnych genów, które służą jako receptory węchowe, podczas gdy człowiek ma ich tylko 400. Uważa się jednak, że człowiek nadrabia te słabo rozwinięte zmysły wyższymi poziomami przetwarzania kognitywnego, wliczając w to użycie języka - fenomenu uznawanego za unikalny dla kultury ludzkiej. Język pozwala nam układać rzeczy w kategorie, co zasadniczo pomaga w przetrwaniu naszego gatunku, ale może też zakrzywiać obraz rzeczywistości, szczególnie gdy sztuczne kategorie językowe stają się ważniejsze od samych rzeczy, które opisują.
Język - nie tylko jako narząd, ale również nasz sposób komunikacji - przydaje się szczególnie przy degustacji wina. Wyczuwanie subtelnych nut smakowych i zapachowych odbywa się w domenie biochemii. Aby jednak przekazać innym, jak smakuje wino, pomocny okazuje się opis językowy. Naukowcy postanowili sprawdzić, czy szczury, które przecież nie posługują się abstrakcyjnym językiem, będą w stanie rozróżniać poszczególne gatunki wina.
Inteligentne gryzonie potrafią wywęszyć smakowite pożywienie. Okazuje się, że lubią zielony susz. Do niecodziennej sytuacji doszło w magazynach amerykańskiej policji. Szczury mają tam do dyspozycji 180 tys. kg zarekwirowanego "towaru", który wyjadają. Zdaniem naukowców są uzależnione. "Te szczury to narkomani" - powiedział szef miejskiej kryminalistyki w Houston.
Mają nosa do wina. Te gryzonie szybko się uczą
Naukowcy przeprowadzili badanie, aby dowiedzieć się, czy szczury mogą najpierw nauczyć się dwóch kategorii odmian białych win – Riesling i Sauvignon Blanc – a następnie czy będą w stanie kategoryzować więcej nowych win w tych dwóch grupach. Każdego spośród 9 gryzoni umieszczono w pudełku z otworem na nos i dwoma dźwigniami. Przed tym otworem ustawiono karuzelę z 8 papierowymi kubkami zawierającymi oba rodzaje win - po 4 ze szczepów winorośli Riesling i Sauvignon Blanc.

W ramach treningu szczury zostały uwarunkowane, by spodziewać się nagrody, gdy jeden z typów wina był obecny. Zwierzęta mogły zacząć uczyć się różnic w zapachu poszczególnych rodzajów wina. Na etapie eksperymentu układ był taki sam, ale po 5 sekundach, gdy szczur nacisnął odpowiednią dźwignię w odpowiedzi na zapach, otrzymywał w nagrodę granulek cukru. Szczury szybko załapały, o co chodzi. W przypadku pomyłki dźwignia cofała się, zapalało się nad nią światło, a nagroda nie wylatywała.
Szczury kierują się węchem i mają swoje upodobania
Badanie pokazało, że szczury są w stanie rozróżniać między dwoma gatunkami białego wina. Zespół badaczy postanowił pójść o krok dalej i sprawdzić, czy sympatyczne ssaki mogą przyporządkować nowo poznane wina do kategorii, które już znają. W części testowej z winami, które szczury już znały, wskaźnik sukcesu wynosił 94 procent. W eksperymencie z nowymi gatunkami udzielały poprawnych odpowiedzi już tylko w 65 procent przypadków.
"Nasze szczury zostały wytresowane do rozpoznawania profilu zapachu win zarówno Sauvignon Blanc, jak i Riesling, i większość z nich była w stanie projektować te wyuczone profile zapachu na nowe [dla nich] wina z odmian Sauvignon Blanc i Riesling" - wyjaśniają autorzy badania opublikowanego w Animal Cognition. Niestety nie podają, które wino było ich ulubionym.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 88 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!